Houdbaarheidsdatum

Met onderstaand item over de veelbesproken houdbaarheidsdatum (THT) hopen we de nog steeds bestaande onduidelijkheid (en onwetendheid) over het begrip THT weg te nemen.

Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een zak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! De meeste producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon, en zonder risico er ziek van te worden, eten.

TGT en THT: twee bekende begrippen. Eén van beide staat op alle levensmiddelen cq etenswaren. TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’ en THT voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’.

De TGT aanduiding vindt u op producten die snel kunnen bederven: versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Die producten mogen niet na de op de verpakking vermelde datum worden geconsumeerd. Een uitzondering daarop zijn natuurlijk versproducten die voor de TGT-datum worden diepgevroren (minstens -18 °C).

Bij de overige producten, die een THT-datum hebben, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruitgaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het betreffende product tot genoemde datum. Maar u kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.
Er zijn nogal wat misverstanden over die THT-datum. Als die is verstreken, betekent dat niet dat het voedsel niet meer gegeten kan of mag worden. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit. Er is over dit onderwerp daarom een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbank. Hieruit blijkt – en dit betekent – dat veel producten nog tot maanden, soms jaren “over de datum” prima en zonder problemen gegeten kunnen worden. Voorwaarde daarbij is wel dat de verpakking ongeopend en onbeschadigd is.

Voedselbanken bestaan bij de gratie van het feit dat de detailhandel en fabrikanten van voedingsmiddelen producten doneren die zij zelf niet meer kunnen of willen verkopen. Het is dus onvermijdelijk dat een deel van het voedselpakket uit dat soort producten bestaat.
Omdat wij werken volgens de hiervoor speciaal opgestelde richtlijn is dat verantwoord en kan dat zonder dat daarbij gezondheidsrisico’s ontstaan.

Een overzicht over de houdbaarheidsdatum (TGT en THT) en hoe om te gaan met producten nadat de THT-datum is verstreken, vindt u in de speciale richtlijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Infoblad 76.